In Nederland is het niet mogelijk om geheel zelfvoorzienend te leven. Maar grotendeels is dit zeker haalbaar. In Nederland zijn er namelijk bepaalde regels waardoor je bijvoorbeeld niet zomaar ergens mag wonen. Tevens moet je op het riool aangesloten zijn. Ben je dit niet? Door een rioolafsluiter te huren kan je dit makkelijk realiseren.

Wat houdt het in?

In grote lijnen betekent het dat je je eigen voedsel verbouwt en je eigen energie opwekt. Hierdoor zorg je ervoor dat je onafhankelijk bent van anderen. Tevens probeer je zo min mogelijk afval te produceren. Hiervoor is het noodzakelijk om bijvoorbeeld te recyclen. Maar zoals eerder aangegeven is het bijna niet haalbaar. Toch kan je er wel het beste van maken. Een zelfvoorzienend huis heeft bijvoorbeeld vaak zonnepanelen en vangt regenwater op. Om het regenwater daadwerkelijk te kunnen gebruiken is het natuurlijk wel belangrijk om dit te filteren. Een stap verder is als je je woning niet aansluit op bijvoorbeeld het riool. Er wordt een grote composthoop gebouwd om al het afval te verwerken.

Zelfvoorzienende landbouw

Voornamelijk in ontwikkelingslanden zie je veel zelfvoorzienende landbouw. Deze boeren hebben weinig middelen waardoor het niet mogelijk is om bijvoorbeeld de productie te vergroten. Zij weten bijvoorbeeld niet eens wat een melkmachine is. Zij produceren dus puur voor zichzelf. Als ze eventueel een aantal levensmiddelen over hebben, kunnen ze deze verkopen. Wanneer je dus zelfvoorzienend leeft, is alle opbrengst puur voor eigen gebruik.

Is een boer dan ook zelfvoorzienend?

Boeren bedrijven zijn commercieel ingesteld. Hierdoor zijn boeren zeker niet zelfvoorzienend. Het kan eventueel wel maar dan puur voor eigen gebruik. Tegenwoordig worden koeien opgehaald voor de slacht en wordt dagelijks liters melk opgehaald bij boerenbedrijven om hier uiteindelijk producten van te maken. De boer krijgt hier uiteindelijk geld voor om van te kunnen leven. Maar ook zeker om ervoor te kunnen zorgen dat de boerderij en machines onderhouden kunnen worden. Gezonde koeien zijn bijvoorbeeld enorm belangrijk voor de melkproductie.

Gezonde koeien

Belangrijk is dat een koe gelukkig is. Gebleken is dat gelukkige koeien meer melk produceren en dus ook betere kwaliteit. Een gelukkige koe, is dus gezond. En dus uiteindelijk ook goed voor het bedrijf. Hoe gelukkiger de koeien, hoe beter de melk. Voor een melkkoe is voornamelijk de uiergezondheid erg belangrijk. De juiste melkmachine en tepelvoeringen zijn dus erg belangrijk. Ontstoken uiers zijn niet goed voor de melkproductie.