Steaeds vaker vervangen mensen het ontbijt of de lunch voor een smoothie. Dit komt door de trend om te eten met minder koolhydraten en de wens om in goede gezondheid en zonder overgewicht te leven. Traditioneel bestaat ons ontbijt en lunch uit boterhammen. Deze zijn dan wel erg voedzaam, ze zijn ook erg rijk aan koolhydraten. Omdat we bij het avondeten ook veel koolhydraten eten (aardappelen, pasta of rijst) komt daarmee onze dagelijkse koolhydraatconsumptie wel erg hoog uit. Door het ontbijt of de lunch te vervangen voor een smoothie krijgen we minder koolhydraten binnen en bovendien een flinke dosis aan vitamines en mineralen.

In de dit artikel zullen we bekijken of deze smoothie trend wel zo gezond is.

Wat zijn smoothies?

We maken onderscheid tussen 2 soorten smoothies. De fruit smoothies en de groene smoothies. Een fruit smoothie bestaat uit een vloeistof en 1 of meerdere fruitsoorten. Deze doe je bij elkaar in de blender en meng je tot je een mooie drinkbare substantie hebt. Afhankelijk van de fruitsoorten die je gebruikt heb je wat meer of wat minder vloeistof nodig. Vaak wordt gewoon water als vloeistof gebruikt of een plantaardige melkvervanger zoals amandelmelk. Gewone melk of yoghurt kunnen ook gebruikt worden, al is dit niet ideaal. Zuivel komt namelijk de detox werking van de smoothie niet ten goede.

Wie echt het maximale gezondheidseffect van een smoothie wilt gaat het beste voor een groene smoothie. Een groene smoothie is hetzelfde als een fruit smoothie maar dan met de toevoeging van een groene bladgroente. Dit klinkt misschien niet als smakelijk maar dat is een misverstand. Groene smoothies zijn erg lekker, niet dankzij de groene bladgroentes die gebruikt worden maar dankzij het fruit is de smoothie. Het fruit is dankzij haar zoete smaak uitstekend om de wat bittere smaak van de bladgroenten te maskeren.

Groene bladgroenten die gebruikt worden voor het maken van groene smoothies zijn spinazie, andijvie, boerenkool, sla, rucola, snijbiet en paksoi. Er wordt soms ook gebruik gemaakt van andere groente zoals rode bieten. Dit is ook erg gezond maar technisch gezien is het dan geen groene smoothie. Het zijn echt de groene bladgroenten die bepaalde bioactieve stoffen bevatten die ons zoveel gezondheidsvoordelen bieden. Niet geheel onbelangrijk hierbij is het feit dat groene bladgroenten rauw te verteren zijn. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen goed door de dunne darm opgenomen kunnen worden zonder dat dit spijsverteringsklachten geeft. Een groente zoals boerenkool is wat lastiger verteerbaar, ga je voor het eerst experimenteren met groene smoothies dan doe je er goed aan om er niet teveel boerenkool in te doen. Door de hoeveelheid langzaam op te voeren kan de darmflora zich aanpassen om deze groente af te breken.

Voedingsstoffen

Fruit is erg rijk aan vitamines en groenten zijn erg rijk aan mineralen en vitamines. Hiernaast bevatten ze antioxidanten, spoorelementen en bioactieve stoffen. Het mooie is dat de groente rauw worden gedronken. Normaal gesproken kook of wok je de groenten. Door verhitting gaan veel vitamines verloren. Bij groene smoothies is dat niet het geval zodat je optimaal kan profiteren van alle voedingsstoffen.

Een belangrijke voedingsstof zijn de voedingsvezels. Dankzij voedingsvezels kan het lichaam afvalstoffen afvoeren en kunnen de goede bacteriën in de darmen voor de gezondheid belangrijke vetzuren maken. Het fruit en de groente in de groene smoothie zijn een goede bron van deze voedingsvezels die zo belangrijk zijn voor het gezond houden van ons spijsverteringssysteem. Omdat een groene smoothie in een blender wordt klaar gemaakt bevat de groene smoothie deze vezels. Een ander voordeel van vezels is dat ze voor verzadiging zorgen. Ze zorgen ervoor dat de maag vol komt te zitten en het duurt lang voordat ze de maag verlaten. Hierdoor heb je urenlang een verzadigd en voldaan gevoel. Dit voorkomt dat je tussen de maaltijden door onnodig gaat snacken.

Maak zelf je smoothies

Tegenwoordig kan je allerlei smoothies kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Niet dat deze allemaal slecht zijn maar voor een optimaal positief effect op je gezondheid maak je je smoothies het beste zelf. Dit kan je doen aan de hand van groene smoothies recepten, het internet staat er vol mee. Een nadeel van kant-en-klare smoothies is dat er vaak suikers aan toegevoegd zijn; zelfs indien op de verpakking staat dat er gaan suiker aan toegevoegd is. Fabrikanten gebruiken dan trucjes zoals geconcentreerd appelsap wat aan de smoothies is toegevoegd. Je verwacht een ingrediënt zoals appelsap in een smoothie omdat je er immers fruit in verwacht. Geconcentreerd appelsap is echter een vorm van suiker, het is ingedikt appelsap wat geraffineerd is en qua samenstelling amper verschilt van gewoon suiker.

Een ander nadeel van kant-en-klaar smoothies is dat de vezels, of een deel van de vezels, eruit gefilterd zijn. Dit wordt gedaan om de smoothie lekker drinkbaar te maken zonder dat je vezeltjes in je mond voelt als je het drinkt. Dit is zonde want die vezels zijn nu net zo belangrijk voor de gezondheid. Sommige smoothie fabrikanten voegen er dan weer kunstmatige vezels aan toe zodat er op de verpakking gezet kan worden dat er veel vezels in zitten. Deze kunstmatige vezels voel je niet als je het drinkt maar ze hebben ook niet dezelfde gezondheidsvoordelen als de echte natuurlijke vezels die eruit gefilterd zijn.

Uit onderzoeken blijkt tevens dat groene smoothies gewichtsverlies ondersteunen in diëten. Het voordeel van groene smoothies in diëten die bedoeld zijn om af te vallen is dat het lichaam voldoende voorzien blijft van essentiële micronutriënten. Iets wat bij veel traditionele diëten een probleem is, het lichaam kan dan uitgeput raken en tekorten krijgen aan bepaalde vitamines of mineralen.