Het is soms niet zo eenvoudig om uit te kiezen hoe jij je auto het best kunt gaat verzekeren. Je wil meestal dat de premie zo laag mogelijk is en toch een goede verzekering hebben voor als er iets gebeurd. Om erachter te komen wat de beste autoverzekering is moet je met meerdere factoren rekening houden. Deze factoren zullen afhankelijk zijn van onder andere je financiële situatie en de auto die je koopt. 

 

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

In Nederland ben je verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor elke auto die je aanschaft. Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je met je auto veroorzaakt aan andere. Op deze manier zul je dus altijd kunnen betalen voor de kosten die je maakt voor een ander als er een ongeluk plaats vindt onder bepaalde voorwaarde.

 

Het verschil tussen beperkt casco en volledig casco

Als je je auto gaat verzekeren kun je ervoor kiezen om volledig casco te verzekeren. Dit houdt in dat je niet alleen de schade die je aan andere voorwerpen en eventueel mensen veroorzaakt, maar ook je eigen auto verzekert tegen de schade. Als je denkt dat dit niet nodig is of het je niet kunt veroorloven kun je ervoor kiezen om voor een beperkte cascoverzekering te gaan. Hierbij is je auto verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal en schade die niet komt door jouw handelingen zoals stormschade. Het verschil tussen volledig en beperkt casco is dus eigenlijk dat je bij volledig casco bent verzekerd tegen schade die ontstaan is door je eigen fouten, vandalisme en van de weg raken. Deze verzekering wordt ook wel de all risk verzekering genoemd omdat je voor alle schade beschermd bent.

 

Het kiezen van je autoverzekering

Bij het kiezen van een verzekering van een auto kun je een  autoverzekering simulatie gebruiken, maar ook zelfs je gaan verdiepen in wat het beste is voor je auto. Een auto verzekeren doe je op basis van verschillende dingen. Zo kun je onder andere kijken naar hoe oud je auto is. Op een auto die ouder is dan 10 jaar wordt over het algemeen alleen een WA-verzekering afgesloten. Echter is dit wel afhankelijk van de auto, sommige kunnen nog jarenlang meegaan en zijn het zeker waard om casco te verzekeren. Daarnaast is het ook belangrijk voor wat je je auto gebruikt. Als je er alleen boodschappen mee doet is de kans op schade een stuk kleiner dan als je dagelijks door heel Nederland rondreist.  Hoe meer je met je auto reist, des te groter de kans zal zijn op schade of een ongeluk. Verder is bij het verzekeren de premie en jouw financiële situatie doorslaggevend. De vraag is hoeveel jij je kan veroorloven om uit te geven aan een verzekering en hoeveel jij er ook daadwerkelijk bereidt bent voor te betalen. De ene persoon zal een stuk meer risico avers zijn dan een ander en zich dan ook een stuk beter verzekeren.