Ouder worden hoort bij het leven. Gemiddeld worden we tegenwoordig ook ouder. En het is begrijpelijk dat ondanks dat we ouder worden, we zo lang mogelijk in ons vertrouwde huis willen blijven wonen. Het probleem is echter dat dit niet altijd mogelijk is. Sommige mensen worden slecht ter been of hebben speciale zorg nodig. Dit zijn vaak de redenen dat ze overgeplaatst worden naar een verzorgingstehuis. Hoe kun je ervoor zorgen dat je toch zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen? Dat gaan wij je vertellen.

Steun van overheid

Tegenwoordig worden we dus steeds ouder. Het lukt ook beter om gezond ouder te worden. 94% van de 65-plussers woont thuis. En van de 85-plussers is dat 70%. Het beleid van de overheid heeft veel invloed op het langer thuis wonen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een programma lopen dat heet: “langer thuis”. Zij streven ernaar om ouderen langer thuis te laten wonen door de toelatingseisen van verzorgingstehuis te verhogen en de zorg te verplaatsen naar thuis locaties. Wat is het voordeel voor de overheid vraag je je waarschijnlijk af? Het voordeel zit in het feit dat thuiswonende ouderen minder geld kosten dan ouderen in verzorgingstehuizen.

Op tijd verhuizen

Het langer thuis programma van de overheid wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Het wordt namelijk opgevat als dat senioren zo lang mogelijk hun huidige huis blijven wonen. Maar dit is niet per se wat er bedoeld wordt. Wat de overheid hiermee bedoeld is dat een 65-plusser op tijd verhuist naar een woning die geschikt is voor senioren zoals een gelijkvloerse woning zonder trappen. Als iemand ouder is en dan nog het verhuistraject moet doorlopen, kan dit erg lastig zijn aangezien verhuizen veel stress met zich meebrengt.

Huis aanpassen

Uiteraard is het niet erg als je nog altijd in je huidige huis (met trappen) blijft wonen en daar oud wordt. Je huis kan met de huidige technologieën namelijk geheel aangepast worden en seniorvriendelijk gemaakt worden. Een voorbeeld is: een lift voor de trap laten installeren. Met een traplift wordt het voor senioren die slecht ter been zijn, mogelijk om nog langer thuis te wonen. Een traplift laten installeren heeft wel een prijskaartje. Daarom is het ook een optie om een traplift te huren bij Otolift.be. Naast een traplift kunnen drempels in huis die te hoog zijn vervangen worden en kunnen er beugels en steunen geplaatst worden. Een douchekruk of een inloopdouche zijn ook voordelen van aanpassingen.

Subsidies

Naast de steun van de overheid en de mogelijkheden om het huis aan te passen, zijn er ook nog subsidies die senioren helpen bij het langer thuis wonen. Dit zijn subsidies als:

 

  • WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning): deze wet ondersteunt mensen die leven met een beperking
  • Blijverslening: deze lening is speciaal voor mensen die in hun eigen woning willen blijven wonen als ze ouder worden
  • Verzilverlening: er zijn een hoop senioren met overwaarde in hun huis, deze overwaarde kan met deze lening verzilverd worden.

 

Thuis wonen wordt door middel van subsidies en projecten dus goed ondersteund door de overheid. Daarnaast bieden de huidige technologieën ook veel kansen voor senioren om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen door het installeren van trapliften en vervangen van drempels.